Blog


Η απώλεια των περιττών κιλών είναι ένα θέμα που απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία, είτε δραστηριοποιούμαστε για αυτό είτε όχι. Θα πρέπει όμως να δούμε αρχικώς την κατάσταση πιο σφαιρικά ώστε συνειδητοποιημένα να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας.

1. Θέτουμε λογικούς και εφικτούς στόχους!

Καλό είναι να έχουμε αρχικά μικρούς στόχους και εφικτούς και αν θέλουμε να χάσουμε για παράδειγμα 15 κιλά, να στοχεύσουμε σε 5-7 για αρχή και σταδιακά στα υπόλοιπα. Κοιτώντας απευθείας τον στόχο των 15 κιλών, μας φαίνεται «βουνό» και μας απογοητεύει. Το ίδιο συμβαίνει και αν έχουμε ως στόχο ενα βάρος το οποίο δεν είχαμε ποτέ στην ενήλικη ζωή μας. Άρα λογικούς στόχους και... βήμα- βήμα!

2. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υγεία μας!

Το βασικότερο μέλημα μας είναι η υγεία μας ανεξάρτητα της ηλικίας μας, είτε αυτό αφορά τους βιοχημικούς δείκτες (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, κτλ.) είτε μυοσκελετικά θέματα (π.χ. ευαισθησία σε αυχένα, μέση, γόνατα). Σύμφωνα με μελέτες μετά απο απώλεια ακόμη και 10% του αρχικού μας βάρους έχουμε μια μείωση τριγλυκεριδίων κατά 30% και ολικής χοληστερόλης κατά 10%.

3. Δεν στερούμαστε !!!

Για πολλούς το «από Δευτέρα δίαιτα» συνεπάγεται «από Δευτέρα κομμένα όλα!». Η σωστή διατροφή όμως δεν περιλαμβάνει στέρηση! Το γιατί είναι η κοινή λογική : σύντομα θα κυλήσουμε στον «πειρασμό» και φυσικά θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια!

4. Έχω κίνητρο!

Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη μέχρι τέλους αν δεν υπάρχει κίνητρο! Είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο για να φτάσετε στο στόχο μας. Ίσως είναι η εμφάνιση, διότι το είδωλό μας στο καθρέφτη δεν είναι όπως θα θέλαμε. Ίσως πάλι να είναι η υγεία μας, είτε υπάρχει είτε όχι κάποιο διεγνωσμένο πρόβλημα. Ακόμη και η αλλαγή της ψυχολογίας μας! Πολλά μπορεί να είναι τα κίνητρα και διαφορετικά στον καθένα. Το σίγουρο είναι πως πρέπει με ειλικρίνεια να ψάξουμε το κίνητρο μας ώστε να μας δώσει την απαιτούμενη «φόρα» για το αποτέλεσμα.

5. Δεν εγκαταλείπω!

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μας σίγουρα θα υπάρξουν παρασπονδίες. Είναι λογικό και κοινό χαρακτηριστικό σε όλους. Παρόλα αυτά όμως δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε μετά απο τέτοιες περιπτώσεις λόγω των τύψεων, επειδή «χαλάσαμε» την διατροφή. Μια ατασθαλεία δεν καταδικάζει την προσπάθειά και έτσι απλώς την αφήνουμε πίσω και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! Αν αναλογιστούμε πόσες φορές έχουμε ξεκινήσει και στη συνέχεια διακόψει μια διατροφή θα δουμε ότι η εγκατέλειψη συντηρεί έναν φαύλο κύκλο...

Για να μπούμε κατευθείαν στο θέμα, με μια φράση ίσως είναι το βασικό όπλο στη διατροφή μας! Σύμφωνα με έρευνες ξεκινώντας την ημέρα μας με ένα σωστό πρωινό, δίνουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια να λειτουργήσει και ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας, μετά από την πολύωρη νυχτερινή νηστεία.

Αναλογιστείτε πόσες ώρες μένετε νηστικοί αν παραλείψετε το πρωινό: θα είναι σίγουρα 10 ώρες απο το βραδινό σας γεύμα και αυτό αν υπολογίσουμε ότι πριν το μεσημέρι θα υπάρχει κάποιο σνακ.

Άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως το πρωινό αυτό καθ’αυτό, είναι ένα από τα κλειδιά στην απώλεια αλλά και διατήρηση του νέου βάρους μας. Με άλλα λόγια είναι ένας «αόρατος» σύμμαχος για να χάσουμε βάρος. Αυτό συμβαίνει καθώς αποτρέπει τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα (οι οποίες μας οδηγούν στο να πεινάσουμε) και φυσικά μας κρατάει χορτάτους μακριά από διάφορα τσιμπολογήματα και πειρασμούς.

Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες φυσικά, αλλά και πλήθος θρεπτικών συστατικών.
Μερικές καλές επιλογές είναι :

  • 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και 1 φυσικός χυμός
  • 1 φλιτζάνι γάλα 2% με δημητριακά και 1-2 φρούτα
  • Porridge: 1ποτ. γάλα 1,5%, νιφάδες βρώμης, κανέλλα ή μοσχοκάρυδο, 1κουτ. σουπ. σταφίδες, 2 κ. γλ. μέλι, 2 μικρά φρέσκα φρούτα σε κομμάτια.
  • 1 γιαούρτι με λίγες φρυγανιές και 1 φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς
  • Λίγα κριτσίνια με 1 αυγό βραστό και 1 φρούτο
  • 1 κουλούρι Θεσ/νίκης με λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Ομελέτα με ασπράδια και τυρί: 4-5 ασπράδια αυγού ψιλοκομμένα λαχανικά επιλογής (κολοκυθάκι, χρωματιστές πιπεριές, μανιτάρια, σπαράγγια κ.α), 3κσ τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών, μανιτάρια, φρέσκα ντοματίνια

Πολλές φορές έχουμε ξεκινήσει μια δίαιτα με στόχο να ξεφορτωθούμε επιτέλους τα κιλά που μας βασανίζουν. Στην πραγματικότητα όμως, τι είναι αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε;

Το κλειδί είναι η «ζυγαριά»! Και όχι η ζυγαριά που έχουμε στο σπίτι μας όλοι, αλλά η ζυγαριά ενέργειας, το λεγόμενο ενεργειακό ισοζύγιο !

Τι σημαίνει ζυγαριά ενέργειας; Ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια, την οποία προσλαμβάνει απο την τροφή που του δίνουμε. Συγκεκριμένα προσλαμβάνει την ενέργεια -στην ουσιά θερμίδες - με τη μορφή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.Κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα αποδίδει 4 θερμίδες όπως και κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης, ενώ κάθε γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες. Από την άλλη, «ξοδεύουμε» ενέργεια για τις βασικές βιολογικές διαδικασίες, για καθημερινές δραστηριότητες καθώς και για την συστηματική άσκηση.

Στόχος μας λοιπόν ακόμα και αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, είναι να «γέρνει» αυτή η ζυγαριά προς την ενέργεια που ξοδεύουμε, δηλαδή να προσλαμβάνουμε λιγότερη ενέργεια απο αυτή που «καίμε». Έτσι κινητοποιείται ο οργανισμός και ξεκινάμε να χάνουμε κιλά.

Στην πράξη αυτό επιτυγχάνεται με κατάλληλη και εξατομικευμένη διατροφή, ώστε να προσλαμβάνουμε καθημερινά τόσες θερμίδες, όσες χρειάζονται για να γέρνει η δική μας «ενεργειακή ζυγαριά» προς την απώλεια βάρους, μιας και ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ενεργειακό ισοζύγιο!

Ξεκινώντας μια διατροφή , η απώλεια λίπους είναι πρωταρχικός στόχος, ίσως και περισσότερο απο τον αριθμό των κιλών, αφού συνεπάγεται υγεία αλλά και σημαντική μείωση πόντων. Έτσι μας ενδιαφέρει πολύ το ποσοστό του λίπους να κυμαίνεται στα φυσιολογικά όρια και επενδύουμε σε αυτό. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για την απώλεια λίπους...

Ο οργανισμός μας είναι δομημένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε χάνοντας κιλά να χάνουμε και λίπος και μυικό ιστό. Για την ακρίβεια στις πρώτες μέρες χάνονται και τα λεγόμενα «υγρά» μέσα απο μια βιοχημική διαδικασία σχετικά πολύπλοκη κατά την οποία αδειάζουν οι αποθήκες γλυκογόνου και συμπαρασύρουν υγρά (νερό). Μετά απο αυτήν την διαδικασία μαζί με το λίπος χάνεται και μυικός ιστός κάτι το οποίο ιδανικά δεν θα θέλαμε, μιας και ο μυικός ιστός αντιπροσωπεύει τον μεταβολισμό μας. Χάνοντας μυική μάζα, γίνεται πιο αργός ο μεταβολισμός με όλες τις γνωστές συνέπειές του.

Το ερώτημα είναι: πως θα προστατέψετε την μυική σας μάζα ώστε να χάνετε λίπος και πόντους ;

Πρώτα από όλα, προσέξτε με ποιο τρόπο χάνετε τα κιλά σας, δηλαδή τι διατροφή ακολουθείτε. Για να επιτευχθεί η σωστή απώλεια λίπους χρειάζεται εξατομικευμένη διατροφή στην οποία έχουμε σωστή ποσότητα πρωτεϊνών. Με απλά λόγια η πρωτεΐνη είναι η τροφή των μυών και βρίσκεται κυρίως στα κρέατα (κόκκινα και λευκά), τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα τυριά και τα αυγά. Πρέπει να την προσλαμβάνουμε σε τέτοια ποσότητα ώστε να θωρακίζουμε τους μύες αλλά από την άλλη όχι και σε υπερποσότητες διότι τότε μπορεί να είναι ακόμη και βλαβερή για τη λειτουργία των νεφρών. Με άλλα λόγια θέλουμε σωστά δοδημένη διατροφή με απαραίτητους συνδυασμούς και φυσικά όχι απαρχαιωμένες τακτικές (.. όπως ψητό κοτόπουλο με σαλάτα!)

Δεύτερον, σημαντική είναι η γυμναστική εννοώντας ακόμα και εναν απλό περίπατο. Με την γυμναστική όχι μόνο χάνετε θερμίδες άμεσα αλλά βοηθάτε και στη συντήρηση του μυικού ιστού και συνεπώς και του μεταβολισμού σας. Είναι χρήσιμη φυσικά και η αερόβια άσκηση (περπάτημα,ποδήλατο,χορός,αερόμπικ κτλ.) αλλά και η άσκηση με μικρά βάρη.

Με το σωστό συνδυασμό αυτών των 2 τακτικών λοιπόν εξασφαλίζετε ότι η απώλεια κιλών θα προέρχεται απο το λίπος και έτσι θα είναι ακόμα πιο εμφανής και σίγουρα πιο υγιής. Δοκιμάστε το !

Θα έχετε ακούσει σίγουρα την φράση: «έχω κάνει πολλές δίαιτες και τελικά έχω χαλάσει τον μεταβολισμό μου»! Και δυστυχώς αυτή είναι μια αλήθεια. Με ποιο μηχανισμό όμως συμβαίνει αυτό;

Όπως είναι γνωστό, χάνοντας βάρος απρόσεκτα, χάνουμε εκτός από το πολυπόθητο λίπος και μυική μάζα -από ελάχιστη μέχρι υπερβολική- η οποία είναι «ο καθρέπτης του μεταβολισμού». Όσο πιο απρόσεκτες – ακραίες είναι οι δίαιτες τόσο περισσότερο μειώνεται.

Έτσι, κάθε φορά μειώνεται μαζί με το λίπος και η μυική μάζα, με μια σημαντική παρατήρηση : όταν ξαναπήραμε τα κιλά που χάσαμε απο μια «πρόχειρη» προσπάθεια, πήραμε μόνο λίπος! Η μυική μας μάζα παρέμεινε χαμηλά.

Μετά ήρθε μια άλλη παρόμοια προσπάθεια, επόμενη, η οποία και αυτή μας βοήθησε στο λίπος αλλα δυστυχώς «βοήθησε» και το μυικό ιστό να μειωθεί... Και πάλι μετά ανακτήσαμε δυστυχώς το λίπος και μόνο.

Συμπέρασμα; Μετά από πολλές αποτυχημένες (εκ του αποτελέσματος) προσπάθειες έχουμε φτάσει σε ένα σώμα περίπου στα κιλά που είμασταν πριν απο πολλά χρόνια με τη διαφορά όμως ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό λίπους και μια πολύ μειωμένη μυική μάζα ! Έτσι έχουμε και έναν μειωμένο μεταβολισμό, ο οποίος δυστυχώς δεν ανακτάται όσο εύκολα χάνεται... Με άλλα λόγια, ξανασκεφτείτε το πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα που δεν είναι φτιαγμένη πάνω στις δικές σας ανάγκες και στο δικό σας σώμα!

Κεφάλαιο Αλκοόλ Τι ποτό να επιλέξω ? Κεφάλαιο Αλκοόλ!

Τι ποτό να επιλέξω ;

Μια κλασσική ερωτήση στις εξόδους μας είναι τι θα επιλέξουμε να πιούμε και ποια ποτά δεν μας «παχαίνουν» ! Ισχύει τελικά πως τα λευκά ποτά έχουν πιο λίγες θερμίδες; Είναι το τζιν η καταλληλότερη επιλογή για όσους προσέχουν τη «σιλουέτα» τους;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι «απαγορευμένη» ακόμα και για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αρκεί ...να μην χάνουν το μέτρο!

Καταρρίπτοντας λοιπόν τον μύθο των λευκών ποτών, πρέπει να πούμε πως όλα τα ποτά έχουν σχεδόν ίδιες θερμίδες στην ποσότητα που προσφέρονται. Με άλλα λόγια, μια μερίδα αλκοόλ ορίζεται ως: 1 ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί (120ml), 1 ποτήρι μπύρα (330ml), 1 ποτό τύπου ουίσκι, τζιν ή βότκα (40ml ποτού). Κάθε τέτοια μερίδα έχει περίπου 120 θερμίδες κάτι που δεν καθιστά απαγορευτική την κατανάλωση του. Ιδανικά επιλέγουμε να προσθέσουμε στα ποτά μας νερό, σόδα, τόνικ ή αναψυκτικά τύπου light, διότι διαφορετικά προφανώς αυξάνονται οι θερμίδες τους.

Εκτός των κατηγοριών που αναφέρθηκαν βρίσκονται τα κοκτέιλς, αφού περιέχουν πολλά ποτά κι έτσι οι θερμίδες τους είναι αρκετά αυξημένες.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως παρόλο που η θερμιδική αξία των ποτών αυτών είναι περίπου η ίδια, το προτιμότερο όλων είναι το κρασί και κυρίως το κόκκινο,το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πλήθος μελετών δείχνει ότι σε μέτρια κατανάλωση προασπίζει την καρδιαγγειακή υγεία.

Συμπέρασμα: επιλέγουμε το ποτό που μας αρέσει περισσότερο διότι μια πιθανή διαφορά 10-20 θερμίδων σίγουρα είναι αμελητέα. Το κλειδί είναι στην ποσότητα...τουλάχιστον για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους!

Κεφάλαιο Κυτταρίτιδα ...για μην την θυμηθείτε και φέτος λίγο πριν την παραλία! Κεφάλαιο Κυτταρίτιδα ...

για μην την θυμηθείτε και φέτος λίγο πριν την παραλία!

Η κυτταρίτιδα είναι ίσως ο μόνιμος «εφιάλτης» για τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που δυστυχώς όμως, το θυμούνται συνήθως λίγο πριν το καλοκαίρι προσπαθώντας να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα!

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική πάθηση δερματικής φύσεως η οποία σχετίζεται με τα λιποκύτταρα αλλά και το λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα. Στην πραγματικότητα για να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα σίγουρα χρειάζονται αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, ώστε με νέες μόνιμες συνήθειες να βελτιώσουμε την εικόνα του δέρματος.

Αυξημένο βάρος:ο φίλος της κυτταρίτιδας...

Παρόλο που θα υπάρξουν και οι εξαιρέσεις που θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα, στην πράξη τα περιττά κιλά επιβαρύνουν το πρόβλημα. Πέραν αυτού, επικίνδυνες είναι και οι αυξομειώσεις του βάρους καθώς μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια δερματική πάθηση.

Η διατροφή σαν «όπλο καταπολέμησης» !

Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τηγανητά και γενικά τα πολλά λιπαρά στην διατροφή σας και προτιμήστε την κατανάλωση ελαιόλαδου ωμού. Το ίδιο ισχύει και με το αλάτι αφού φυσικά είναι συνυφασμένο με την κατακράτηση η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει την κατάσταση. Προτιμήστε ακόμη φρούτα και λαχανικά για να προσλαμβάνετε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και φυσικά καταναλώστε πολύ νερό. Πέραν αυτών, εξατομικευμένα με το κατάλληλο πρόγραμμα, μπορεί η καθεμία να δεί σημαντική βελτίωση, διορθώνοντας μικρά διατροφικά λάθη στην καθημερινότητά της!

Αλλάξτε συνήθειες...

Όσο και αν δεν φαίνεται σχετικό, το κάπνισμα και το αλκοόλ επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα και σας φέρνουν ένα βήμα πιο πίσω στην αντιμετώπισή της. Εκτός αυτών και το άγχος θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας αποδεικνύοντας πως η αντιμετώπιση της δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Δραστηριοποιηθείτε ...

Προσπαθήστε να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας, ξεκινώντας ακόμη και από ένα μικρό περίπατο. Όσο πιο συχνή και πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο περισσότερο σας βοηθάει και να σταθεροποιήσετε το βάρος σας αλλά και στην προσπάθεια κατα της κυτταρίτιδας.

Μόνο απλή λοιπόν δεν είναι η καταπολέμησή της και για αυτό πρέπει να συνηδειτοποιήσουμε ότι μεμονωμένες αλλαγές δεν λειτουργούν. Απαιτείται συνολική προσπάθεια και αλλαγές στο τρόπο ζωής αλλά όπως είναι γνωστό άλλωστε ... «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος» !

Προϊόντα αδυνατίσματος έχουν αποτέλεσμα; Προϊόντα αδυνατίσματος:

έχουν αποτέλεσμα;

Και ποιος δεν θα ‘θελε να αδυνατίσει γρήγορα και ιδανικά χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια;! Κάπως έτσιδημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια μια γιγαντιαία βιομηχανία αδυνατίσματος. Πολλά προϊόντα εμφανίζονται κατα καιρούς, κάποια απο τα οποία τελικά αποσύρονται ως ακατάλληλα, για να επανέλθουν την επόμενη χρονιά με διαφορετικό όνομα. Κάπως έτσι συναντάμε στο εμπόριο από διάφορα σκευάσματα σε μορφή χαπιών, κρέμες μέχρι και ...καφέ που αδυνατίζει!

Αν σταθούμε και το σκεφτούμε λογικά, θα αντιληφθούμε την πλήρως παράλογη συσχέτιση καφέ-αδυνατίσματος, παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που το δοκιμάζουν. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφέ, μέχρι 3 κούπες ημερησίως, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό μας κατα περίπου 60 θερμίδες. Πρόκειται όμως για την κατανάλωση οποιουδήποτε καφέ! Δεν υπάρχει ένας μόνο που να έχει αυτή την ιδιότητα. Οι πολυδιαφημιζόμενοι «πράσινοι» καφέδες περιέχουν και άλλα συστατικά «εμπορικά» όπως φυτικές ίνες και κατεχίνες. Οι κατεχίνες έχει βρεθεί πως έχουν μια πολύ μικρή επίδραση στον οργανισμό αλλά όχι τέτοια που να μας οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Απο την άλλη, τα διάφορα χάπια βασίζονται κυρίως σε ένα μη απαραίτητο λιπαρό οξύ, το CLA το οποίο θεωρείται πως αυξάνει την αποσύνθεση του λίπους. Μελέτες δείχνουν πως πιθανά οδηγεί σε μικρή μείωση λίπους αλλά μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Καθόλου ενθαρρυντικές έως και παραπλανητικές είναι και διάφορες κρέμες που κυκλοφορούν, παρόλο που υπόσχονται συνήθως τοπικό αδυνάτισμα, κάποιες απο αυτές, ακόμα και ενώ κοιμόμαστε!

Το συμπέρασμα είναι το εξής : αφενός δεν υπάρχουν αποτελεσματικά σκευάσματα που να μας οδηγήσουν στο στόχο μας, αφετέρου και ακόμη σημαντικότερο, δεν θα πρέπει να αναζητάμε τέτοιες λύσεις διότι έτσι δεν μαθαίνουμε πως πρέπει να τρώμε! Ο στόχος είναι η σταδιακή αλλαγή των διατροφικων συνηθειών, διότι ακόμα και αν έβγαινε ένα προιόν αποτελεσματικό, αν δεν αλλάξουμε το πως τρώμε, πάλι τα ίδια λάθη θα μας οδηγήσουν σε περιττά κιλά. Για να αποφύγουμε λοιπόν τις φρούδες ελπίδες, καλό είναι να εστιάσουμε σε κάτι που χρειάζεται προσπάθεια αλλά είναι η μόνη λύση : ο συνδυασμός μια ισορροπημένης – εξατομικευμένης διατροφής με τακτική φυσική δραστηριότητα !

Δίαιτα χωρίς γλουτένη η νέα μόδα να πείτε ναι ή οχι; Δίαιτα χωρίς γλουτένη η νέα μόδα:

να πείτε ναι ή οχι;

Μια νέα τάση στο αδυνάτισμα ήρθε τα τελευταία λίγα χρόνια να επηρεάσει χιλιάδες συνανθρώπους μας, στην ακατανίκητη επιθυμία τους να βρουν μια λύση για να χάσουν τα κιλά τους. Και αν αναρωτιέστε γιατί να «πλασαριστεί» άλλη μια νεα-θαυματουργή μόδα, σκεφτείτε πως αφενός η βιομηχανία αδυνατίματος είναι μια απο τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και αφετέρου πως η σκέψη μιας μαγικής λύσης, δελεάζει την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων!

Στην πράξη η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κριθάρι, στη σίκαλη , στο σιτάρι και τη βρώμη και συνεπώς την καταναλώνουμε όλη μας καθημερινά σε πλήθος προιόντων. Τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα άτομα που έχουν μια πάθηση γνωστή ως κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη. Τα άτομα αυτά, αν την καταναλώσουν αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, κόπωση, αναιμία διότι τους δημιουργεί μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζοντας άμεσα τις λάχνες του λεπτού εντέρου τους. Έτσι χρησιμοποιούν αντίστοιχα προιόντα χωρίς γλουτένη, τα οποία μάλιστα μπορεί να έχουν και υπερδιπλάσια τιμή απο τα κοινά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το ποσοστό των ανθρώπων με κοιλιοκάκη είναι μικρότερο απο 1%.

ΚΑΜΙΑ λοιπόν επιστημονική έρευνα δεν καταλήγει στο ότι η δίαιτα και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι η λύση στην απώλεια βάρους. Στην ουσία είναι ακόμα μια παραπληροφόρηση που οδηγεί στην τεράστια αύξηση των κερδών του συγκεκριμένου κλάδου, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για απώλεια βάρους.

Μπορεί να καταλήγει γραφικό, είναι όμως η πραγματικότητα. Καμία μόδα απο όσες προέκυψαν τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν αποτελεσματική και αυτό διότι η λύση βρίσκεται στην σταδιακή υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών και στη σωστή και εξατομικευμένη διατροφή!