Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022
logo
Προϊόντα αδυνατίσματος:

έχουν αποτέλεσμα;

Και ποιος δεν θα ‘θελε να αδυνατίσει γρήγορα και ιδανικά χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια;! Κάπως έτσιδημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια μια γιγαντιαία βιομηχανία αδυνατίσματος. Πολλά προϊόντα εμφανίζονται κατα καιρούς, κάποια απο τα οποία τελικά αποσύρονται ως ακατάλληλα, για να επανέλθουν την επόμενη χρονιά με διαφορετικό όνομα. Κάπως έτσι συναντάμε στο εμπόριο από διάφορα σκευάσματα σε μορφή χαπιών, κρέμες μέχρι και ...καφέ που αδυνατίζει!

Αν σταθούμε και το σκεφτούμε λογικά, θα αντιληφθούμε την πλήρως παράλογη συσχέτιση καφέ-αδυνατίσματος, παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που το δοκιμάζουν. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφέ, μέχρι 3 κούπες ημερησίως, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό μας κατα περίπου 60 θερμίδες. Πρόκειται όμως για την κατανάλωση οποιουδήποτε καφέ! Δεν υπάρχει ένας μόνο που να έχει αυτή την ιδιότητα. Οι πολυδιαφημιζόμενοι «πράσινοι» καφέδες περιέχουν και άλλα συστατικά «εμπορικά» όπως φυτικές ίνες και κατεχίνες. Οι κατεχίνες έχει βρεθεί πως έχουν μια πολύ μικρή επίδραση στον οργανισμό αλλά όχι τέτοια που να μας οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Απο την άλλη, τα διάφορα χάπια βασίζονται κυρίως σε ένα μη απαραίτητο λιπαρό οξύ, το CLA το οποίο θεωρείται πως αυξάνει την αποσύνθεση του λίπους. Μελέτες δείχνουν πως πιθανά οδηγεί σε μικρή μείωση λίπους αλλά μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Καθόλου ενθαρρυντικές έως και παραπλανητικές είναι και διάφορες κρέμες που κυκλοφορούν, παρόλο που υπόσχονται συνήθως τοπικό αδυνάτισμα, κάποιες απο αυτές, ακόμα και ενώ κοιμόμαστε!

Το συμπέρασμα είναι το εξής : αφενός δεν υπάρχουν αποτελεσματικά σκευάσματα που να μας οδηγήσουν στο στόχο μας, αφετέρου και ακόμη σημαντικότερο, δεν θα πρέπει να αναζητάμε τέτοιες λύσεις διότι έτσι δεν μαθαίνουμε πως πρέπει να τρώμε! Ο στόχος είναι η σταδιακή αλλαγή των διατροφικων συνηθειών, διότι ακόμα και αν έβγαινε ένα προιόν αποτελεσματικό, αν δεν αλλάξουμε το πως τρώμε, πάλι τα ίδια λάθη θα μας οδηγήσουν σε περιττά κιλά. Για να αποφύγουμε λοιπόν τις φρούδες ελπίδες, καλό είναι να εστιάσουμε σε κάτι που χρειάζεται προσπάθεια αλλά είναι η μόνη λύση : ο συνδυασμός μια ισορροπημένης – εξατομικευμένης διατροφής με τακτική φυσική δραστηριότητα !


Πρέκας Χρήστος

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
pointer ΑΡΧΙΚΗ
pointer ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
pointer ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
pointer ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ
pointer ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
pointer
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
pointer
ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
pointer ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
pointer ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
nutrihealth © 2015