Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022
logo
γλουτενη Δίαιτα χωρίς γλουτένη η νέα μόδα:

να πείτε ναι ή οχι;

Μια νέα τάση στο αδυνάτισμα ήρθε τα τελευταία λίγα χρόνια να επηρεάσει χιλιάδες συνανθρώπους μας, στην ακατανίκητη επιθυμία τους να βρουν μια λύση για να χάσουν τα κιλά τους. Και αν αναρωτιέστε γιατί να «πλασαριστεί» άλλη μια νεα-θαυματουργή μόδα, σκεφτείτε πως αφενός η βιομηχανία αδυνατίματος είναι μια απο τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και αφετέρου πως η σκέψη μιας μαγικής λύσης, δελεάζει την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων!

Στην πράξη η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κριθάρι, στη σίκαλη , στο σιτάρι και τη βρώμη και συνεπώς την καταναλώνουμε όλη μας καθημερινά σε πλήθος προιόντων. Τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα άτομα που έχουν μια πάθηση γνωστή ως κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη. Τα άτομα αυτά, αν την καταναλώσουν αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, κόπωση, αναιμία διότι τους δημιουργεί μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζοντας άμεσα τις λάχνες του λεπτού εντέρου τους. Έτσι χρησιμοποιούν αντίστοιχα προιόντα χωρίς γλουτένη, τα οποία μάλιστα μπορεί να έχουν και υπερδιπλάσια τιμή απο τα κοινά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το ποσοστό των ανθρώπων με κοιλιοκάκη είναι μικρότερο απο 1%.

ΚΑΜΙΑ λοιπόν επιστημονική έρευνα δεν καταλήγει στο ότι η δίαιτα και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι η λύση στην απώλεια βάρους. Στην ουσία είναι ακόμα μια παραπληροφόρηση που οδηγεί στην τεράστια αύξηση των κερδών του συγκεκριμένου κλάδου, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για απώλεια βάρους.

Μπορεί να καταλήγει γραφικό, είναι όμως η πραγματικότητα. Καμία μόδα απο όσες προέκυψαν τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν αποτελεσματική και αυτό διότι η λύση βρίσκεται στην σταδιακή υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών και στη σωστή και εξατομικευμένη διατροφή!


Πρέκας Χρήστος

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
pointer ΑΡΧΙΚΗ
pointer ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
pointer ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
pointer ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ
pointer ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
pointer
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
pointer
ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
pointer ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
pointer ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
nutrihealth © 2015